Sukupolvenvaihdokset ja perintövero

Keskustelu perintöverosta on jälleen kiihtynyt. Suomen johtaviin veroasiantuntijoihin kuuluva Aalto-yliopiston vero-oikeuden professori Heikki Niskakangas muistuttaa YLE:n haastattelussa mm. siitä tosiasiasta, että perintövero on kansantaloudellisesti varsin fiksu vero ja nimenomaan taloustieteen näkökulmasta perintö on verotuskohde sielä perustellummasta päästä. Perheyritysten Liiton toimitusjohtaja, ex-pääministeri Matti Vanhanen on taas kovasti loukkaantunut siitä, että Niskakangas on tällaista mennyt julkisesti sanomaan.

Olen joskus miettinyt, että suomalainen politiikkaa olisi paljon miellyttävämpää, jos täällä keskityttäisiin enemmän asiaan ja loukkaannuttaisiin, järkytyttäisiin ja pöyristyttäisiin vähän vähemmän.

Joka tapauksessa liki kaikki perintöveron poistamista perustelevat puheenvuorot, puhdasta tunneretoriikka (”kateusvero!”) lukuun ottamatta, keskittyvät sukupolvenvaihdostilanteisiin. Sukupolvenvaihdos on perimisen erityistapaus, jossa perillinen jatkaa perintöomaisuudella perittävän maatalous- tai yritystoimintaa. Tarkkaa määrää vuosittaisista sukupolvenvaihdoksista ei tilastokeskuksesta hiukan yllättäen löydy, mutta taannoisissa perintö- ja lahjaveroa koskevissa hallituksen esityksissä, niiden määräksi on arvioitu karkeasti tuhat vuodessa, siis rapiat 2 % kaikista perintötilanteista.

Sukupolvenvaihdoksista ja niiden kevyemmästä verokohtelusta on säädetty erikseen perintö- ja lahjaverolaissa. Sukupolvenvaihdostilanteissa perintövero on noin 40 % siitä, mitä se muuten olisi. Esimerkiksi 150 000 euron arvoisen maatilan tai yrityksen sukupolvenvaihdoksena perivällä omistajan täysi-ikäisellä lapsella perintövero (ilman muita vähennyksiä) on noin 3500 €, useimmiten vielä huomattavasi vähemmän johtuen siitä, että sukupolvenvaihdostilanteissa omaisuus arvostetaan lievempien kriteerin mukaisesti kuin muissa perimistilanteissa. Tämän koroton maksuaika on viisi vuotta. Normaalitilanteissa perintövero ei siis ole nykyisellään este sukupolvenvaihdoksille.

Hyvin arvokkaiden perheyritysten kohdalla veron summa voi kuitenkin nousta korkeaksi. Perheyritysten pysymisellä yrittäjäsuvussa on ihan oma arvonsa ja melko harvinaiset, mutta silti ajoittain vastaantulevat tilanteet, joissa sukupolvenvaihdos jätetään tekemättä ainakin osin perintöveron vuoksi, eivät ole toivottavia. Sukupolvenvaihdoksia koskevissa säännöksissä on siis tarkastelemisen varaa ja niitten joustavoittamiseen pitäisi löytää keinoja.

Jos siis sukupolvenvaihdoksissa on ongelmia, niin silloin pitää keskittyä korjaamaan ne. Samaan aikaan monet perintöveroa vastustavat tarjoavat kuitenkin sukupolvenvaihdoksia syyksi lakkauttaa koko perintövero. Tämä ei ole kestävä agumentti. Paria prosenttia perinnöistä edustavat sukupolvenvaihdokset eivät millään perustele koko veron poistamista. Jos rengas on rikki, niin silloin vaihdetaan rengas, ei autoa.

Perintövero herättää ymmärrettävästi vahvoja tunteita, koska se osuu usein raskaaseen elämäntilanteeseen ja koska se muista veroista poiketen maksetaan usein kerralla. Poikkeussäännöksillä onkin tärkeää pitää edelleen huolta, ettei perintövero johda esim. alaikäisten lasten tai lesken kannalta kohtuuttomiin tilanteisiin. Rationaalisesti ajatellen on kuitenkin syytä muistaa, että verojärjestelmässä perintövero on aina muun verotuksen vaihtoehto. Jos perintöveroa ei ole, niin sekä perittävä, että perillinen maksavat suhteessa enemmän muita veroja, riippumatta siitä, mikä on verotuksen kokonaistaso. Kansantaloudellisesti perinnön verottaminen on huomattavasti parempi kuin esim. tuotannon, siis työn ja pääomainvestointien verottaminen. Siksi perintöveroa ei ole syytä poistaa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s