Numeroita ministeri Rädylle

Kokoomuslainen sosiaali- ja terveysministeri, entinen Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty on tänään julkisesti ihmetellyt valtiovarainministeri Antti Rinteen esittelemää  verotuksen lapsivähennysmallia, joka toisi helpotuksia pienituloisten lapsiperheiden verotukseen.

Rädyn kommenttien huomionarvoisimmat kohdat ovat hänen käsityksensä Suomalaisten vuosituloista. Räty arvostelee sitä, että  veronhelpotuksen saisi täysimääräisenä vain alle 2100 euron veroanalaisilla kuukausituloilla, koska näin vähän tienaavia on Rädyn mukaan ”kuitenkin hyvin pieni osa Suomalaisista vanhemmista”.

”– Kuinka moni suomalainen löytää itsensä ryhmästä, joka tienaa alle 2 100 euroa tai 2 600 euroa? ” Kyselee Räty.

Tulotilastoja käsittelevät ammattilaiset löytänevät ministerin kysymykseen varmasti tarkan vastauksen piakkoin. Sillä välin voimme leikkiä maallikkoetsivää ja tarjota jotain apua Laura Rädylle. Tilastokeskus antaa nettisivuillaan ystävällisesti aineksia vastauksen etsimiseen. Valitettavasti viime vuoden tulotilastot eivät vielä ole käytettävissä, joten on pakko turvautua vuoden 2012 tilastoihin veronalaisista tuloista.
(http://193.166.171.75/Database/StatFin/tul/tvt/2012/2012_fi.asp)

Tilastokeskuksen sivuilta ei ole saatavilla taulukoita, joissa tulot olisi jaoteltu perhetilanteen mukaan. Joudutaan siis käyttämään jaottelua tulonsaajien iän mukaan ja olettamaan, ettei lasten vanhempien keskimääräinen tulotaso poikkea olennaisesti lapsettomista. Jos käytämme oletuksena, että lapsia syntyy yleensä suunnilleen 20-40 vuotiaille vanhemmille, niin alaikäisen lasten vanhemmat, joita veronalennus voisi koskea ovat siis yleensä tulotilastojen ikäluokissa 20-59.

Tässä ikähaarukassa veronalaisten tulojen saajia on kaikkiaan 2 787 000.
(http://193.166.171.75/Dialog/varval.asp?ma=100_tvt_tau_110&ti=6%2E+Tulonsaajien+luku%2C+veronalaiset+tulot+ja+verot+i%E4n%2C+sukupuolen+ja+veronalaisten+tulojen+mukaan+2012%2C+1000+%80&path=../Database/StatFin/tul/tvt/2012/&lang=3&multilang=fi)

Heistä alle 2088 euron kuukausitulot (alle 25 000 euron vuositulot) on 1 174 000:lla.

Siispä vuonna 2012 20-59 vuotiaista tulonsaajista yli 42 %:lla veronalaiset tulot ovat alle 2088 € kuussa.

Aika moni suomalainen siis löytää itsensä ryhmästä, joka tienaa alle 2100 €.

Joku voisi mainita asiasta ministeri Rädylle.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s