Suurituloisten korkeista päiväsakoista

Iltasanomat nosti eilen ykköslööpikseen suomalaisen miljardöörin liikennerikoksesta saaman 78 000 euron sakon. Summa koostuu 12 päiväsakosta ja vastaa suunnilleen henkilön 6 päivän nettotuloja. Isosta sakosta on taas kerran seurannut keskustelua päiväsakkojärjestelmästä ja hyvin suurituloisten suurista päiväsakoista.

Pitäisikö sakoille olle ylärajat? Onko nykymuotoinen tuloihin sidottu päiväsakkojärjestelmä joskus hyvin korkeaksikin nousevine sakkoineen perusteltu?

Jos asiaa lähestyy sakkojärjestelmän tarkoituksen näkökulmasta, niin on.

Liikennerikoksista määrättävien päiväsakkojen tehtävä on lisätä muiden tienkäyttäjien turvallisuutta toimimalla liikennesääntöjen tehosteena. Rangaistusuhalla pyritään ohjaamaan ihmisiä toimimaan liikenteessä tavalla, joka pienentää onnettomuuksien riskiä.

Sakko ei ole korvaus mistään aiheutuneesta vahingosta. Tyypillisesti liikennerikoksessa on kyse ns. abstraktista vaarantamisrikoksesta, joka on kriminalisoitu, koska se yleisesti aiheuttaa riskin onnettomuudesta. On selvää, että parin tonnin peltikolareita ei ole oikeasuhtaista ehkäistä kymppitonnien sakoilla (rikesakon määrään tuloilla ei ole vaikutusta). Päiväsakkojärjestelmän piiriin kuuluvissa liikennerikoksissa ja-rikkomuksissa kuitenkin tyypillisesti on kyse teoista, joihin sisältyy merkittävä riski vakavista henkilövahingoista. Ja vakaville henkilövahingoille ei ole olemassa mitään oikeaa hintaa.

Päiväsakon tehtävä on siis rankaiseva ja ns. yleisestävä. Jos sakkoa ei määritettäisi suhteessa tuloihin, rangaistuksen raskaus olisi hyvin erilainen riippuen siitä, kirjoitetaanko sakko pieni- vai suurituloiselle. Tällöin siis sakkorangaistuksen estävä ja ohjaava vaikutus riippuisi olennaisesti sakotettavan tuloista. Koska liikenneonnettomuudessa aiheutunut vahinko ei millään tavalla riipu onnettomuuden aiheuttaneen henkilön tulojen suuruudesta, ei ole myöskään perusteltua, että tuon onnettomuuden ehkäisemiseksi säädettyjen tehosteiden tehokkuus siitä riippuisi.

Jos ja kun päiväsakkojen estävä vaikutus on tarkoituksenmukaista pitää kaikille yhtä suurensa, se siis tarkoittaa tuloihin suhteutettuja päiväsakkoja ilman ylärajoja.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s